pieczeń

Encyklopedia PWN

pulchnik, środek spulchniający, proszek do pieczenia,
mieszanina związków chemicznych dodawanych do ciasta w celu nadania mu pulchności;
ciało stałe bezpostaciowe, o różnorodnych właściwościach i zastosowaniach, zależnych od składu chem. i sposobu wytwarzania.
okręg przemysłowy po obu stronach górnej Warty w rejonie Częstochowy i Zawiercia;
zakład wytapiający szkło i wytwarzający produkty szklane;
produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
lek o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwrzęsistkowym, pochodna imidazolu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia