pachnącą
Encyklopedia PWN
oleander, Nerium,
rodzaj z rodziny toinowatych (Apocynaceae) obejmujący 2 gat. krzewów lub drzewek, występujących w obszarze śródziemnomor., na Płw. Indyjskim oraz w Japonii;
pachnące, oleiste produkty otrzymywane z surowców roślinnych w procesie destylacji z parą wodną lub przez prasowanie (wyciskanie) owocni owoców cytrusowych;
oliwka europejska, oliwka uprawna, drzewo oliwne, Olea europea,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny oliwkowatych pochodzący z Azji Mniejszej, uprawiany w Europie od ponad 4 tys. lat;
oliwnik, Eleagnus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych drzewiastych z rodziny oliwnikowatych (rokitnikowatych, Eleagnaceae);
alotropowa odmiana tlenu, o cząsteczce trójatomowej;
pasternak zwyczajny, Pastinaca sativa,
gatunek dwuletniej rośliny warzywnej, przyprawowej i pastewnej z rodziny selerowatych (baldaszkowatych);