miękkie
Encyklopedia PWN
Botticelli
malarz włoski; wybitny przedstawiciel renesansu.
[botticzẹlli]
Sandro , właśc. Alessandro Filipepi, ur. 1444 lub 1445, Florencja, zm. przed 17 V 1510 (data pogrzebu), tamże,
malarka.
brakteat
nazwa nadana w XVII w. średniowiecznym monetom wybijanym jednostronnie na miękkiej podkładce, z negatywem stempla na rewersie;
[łac. bractea ‘cienka blacha’],
brie
ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, o charakterystycznym smaku i zapachu serowo-grzybowym (pieczarkowym), otrzymywany z mleka krowiego (pełnego lub w części odtłuszczonego),
[bri; fr.],
broszura
wydawnictwo zwarte, zszyte przez grzbiet, o małej objętości — w Polsce do 4 arkuszy (64 stron), nieoprawne lub w miękkiej oprawie (papierowej, kartonowej);
[fr.],
bryndza
miękki podpuszczkowy ser z niekwaszonego mleka owczego, niekiedy z dodatkiem mleka krowiego, wyrabiany gł. w rejonie Karpat (Słowacja, południowa Polska, Rumunia);
[rum.],