majeranek

Encyklopedia PWN

produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
lebiodka pospolita, tzw. dziki majeranek, Origanum vulgare,
gatunek byliny z rodziny jasnotowatych (wargowych) występujący w Europie i zachodniej Azji;
przyprawa kuchenna z suszonego ziela (zawiera do 0,5% olejku eterycznego) lebiodki pospolitej, o zapachu podobnym do macierzanki i majeranku (delikatniejszym);
perfumy
[łac. per fumum ‘poprzez dym’],
chem. skoncentrowane roztwory kompozycji zapachowych w alkoholu etylowym, rzadziej w innych bezwonnych rozpuszczalnikach org. lub utwardzanych żelach (sztyfty).
nazwa mieszanki przyprawowej z ziół pochodzących z regionu Prowansji w południowo-wschodniej Francji;
dodatki aromatyczne, zwykle pochodzenia roślinnego (przyprawowe rośliny), polepszające smak i zapach produktów spoż.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia