korzeniem

Encyklopedia PWN

tradycyjna nazwa działu produkcji, obejmującego otrzymywanie krochmalu (mączki skrobiowej) z bogatych w skrobię surowców roślinnych, jak: bulwy ziemniaka i manioku, ziarna pszenicy, kukurydzy, ryżu, korzeni maranty, rdzenia palmy sagowej (sagownica);
kurara
[karaibskie],
wyciąg otrzymywany z kory roślin z rodzaju Strychnos (kulczyba) i korzeni Chondrodendron tomentosum;
kuskus
[arab.],
północnoafryk. potrawa z kaszy lub mąki, z dodatkiem tłuszczu i korzeni.
lawsonia bezbronna, krzew hennowy, Lawsonia inermis,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny krwawnicowatych, którego pierwotny zasięg prawdopodobnie obejmował zachodnią część Azji i północno-wschodnią Afrykę, obecnie rozpowszechniony od zachodniej i południowej Afryki po Australię (w uprawie i dziczejący);
olejek eteryczny otrzymywany z korzeni lubczyka, ciecz o intensywnym korzennym zapachu z nutą selera;
łyszczec, gipsówka, Gypsophila,
rodzaj z rodziny goździkowatych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia