korzeniem
Encyklopedia PWN
tradycyjna nazwa działu produkcji, obejmującego otrzymywanie krochmalu (mączki skrobiowej) z bogatych w skrobię surowców roślinnych, jak: bulwy ziemniaka i manioku, ziarna pszenicy, kukurydzy, ryżu, korzeni maranty, rdzenia palmy sagowej (sagownica);
kurara
wyciąg otrzymywany z kory roślin z rodzaju Strychnos (kulczyba) i korzeni Chondrodendron tomentosum;
[karaibskie],
kuskus
północnoafryk. potrawa z kaszy lub mąki, z dodatkiem tłuszczu i korzeni.
[arab.],
lawsonia bezbronna, krzew hennowy, Lawsonia inermis,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny krwawnicowatych, którego pierwotny zasięg prawdopodobnie obejmował zachodnią część Azji i północno-wschodnią Afrykę, obecnie rozpowszechniony od zachodniej i południowej Afryki po Australię (w uprawie i dziczejący);
olejek eteryczny otrzymywany z korzeni lubczyka, ciecz o intensywnym korzennym zapachu z nutą selera;
łyszczec, gipsówka, Gypsophila,
rodzaj z rodziny goździkowatych;