kiszenie

Encyklopedia PWN

Cook
[kuk]
James Wymowa, ur. 27 X 1728, Marton (hrab. Yorkshire), zm. 14 II 1779, wyspa Hawaii (Hawaje),
angielski żeglarz i odkrywca.
Kishi, Kisi,
m. w południowo-zachodniej Nigerii (stan Oyo), na płaskowyżu Joruba;
Kissimmee
[kisịmi],
Lake Kissimmee,
jezioro w USA (stan Floryda);
kiszonki, kwaszonki,
pasze soczyste zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów org. bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych (np. Acidol, Ensimax).
konserwy
[fr. < łac.],
w ogólnie przyjętym znaczeniu produkty spoż. utrwalone (utrwalanie żywności) przez apertyzację w hermetycznym opakowaniu, zwykle gotowe do spożycia;
zootechn. zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt hodowlanych na suchą masę, energię, białko, aminokwasy, włókno, składniki mineralne i witaminy;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia