normy żywienia zwierząt hodowlanych
 
Encyklopedia PWN
normy żywienia zwierząt hodowlanych,
zootechn. zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt hodowlanych na suchą masę, energię, białko, aminokwasy, włókno, składniki mineralne i witaminy;
normy żywienia zwierząt hodowlanych są ustalane przez określanie dawek pokarmowych dla poszczególnych gat. zwierząt w zależności od wieku, płci, masy ciała, typu produkcji (mleko, tucz, wzrost, praca) oraz stanu fizjol. (np. ciąża, zasuszenie, reprodukcja); w żywieniu bydła ostatnio zrezygnowano ze stosowania mączek mięsnych i mięsno-kostnych (zagrożenie chorobą BSE, encefalopatia gąbczasta bydła); np. dzienne zapotrzebowanie krów wieloródek w środkowym okresie laktacji (o masie ciała ok. 650 kg) wynosi: 13–16 kg kiszonek z kukurydzy, ok. 10 kg kiszonek z traw, ok. 20 kg zielonek lucerny z trawami, ok. 7 kg kiszonych wysłodków buraczanych i ok. 1 kg siana łąkowego.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia