jelitowy

Encyklopedia PWN

jogurt
[tur.],
mleko bułgarskie,
dietetyczny napój o dość gęstej konsystencji, kwaskowym smaku (ok. 1% kwasu mlekowego), otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego, zagęszczonego mlekiem w proszku, ukwaszonego zakwasem czystych kultur bakterii (Thermobacterium jogurtii, Thermobacterium bulgaricum, Streptococcus thermophilus i Streptococcus lactis);
kobza
[ukr. < tur.],
lud. instrument muz. z grupy chordofonów szarpanych (chordofony), rodzaj lutni pochodzenia arabskiego, w Europie znana od średniowiecza;
med. bolesne skurcze mięśni gładkich narządów jamy brzusznej;
drobne wypustki, uwypuklenia i wyniosłości na powierzchniach narządów, zwiększające ich powierzchnię czynną;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia