jary
Encyklopedia PWN
ekol. prawnie chronione, pojedyncze twory przyrody żywej i nieożywionej lub ich skupienia o szczególnej wartości naukowej, kulturowej, historyczno-pamiątkowej i krajobrazowej oraz odznaczające się indywidualnymi cechami, wyróżniającymi je wśród innych tworów;
rzepak, właśc. kapusta rzepak, Brassica napus,
gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny oleistej z rodzaju kapusta;
ukr. poetka i krytyk literacki;
całokształt zabiegów agrotechn. wykonywanych różnymi narzędziami i maszynami uprawowymi działającymi mechanicznie na uprawianą warstwę gleby, a także przy użyciu herbicydów, w celu przygotowania roli do siewu lub sadzenia roślin;
Wołyńsko-Podolska, Wyżyna, Wołynśko-Podilśka wysoczyna, Volyns'ko-Podils'ka vysochyna,
wyż. w południowo-zachodniej części Ukrainy, część tzw. Wyż. Ukraińskich;