jabłkowa

Encyklopedia PWN

przecier owocowy, zwykle jabłkowy, otrzymywany przez rozparzenie i przetarcie świeżych jabłek, z dodatkiem cukru w ilości ok. 10%, następnie poddany pasteryzacji.
peeling
[pị:lıŋ; ang.],
piling,
w kosmetyce czynność polegająca na złuszczaniu i usuwaniu uszkodzonych wierzchnich warstw powierzchni ciała za pomocą preparatów rozluźniających połączenia między częściowo obumarłymi, uszkodzonymi komórkami warstwy naskórka i ułatwiających ich złuszczenie;
poiré
[puarẹ; fr.],
napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku ze świeżych gruszek lub mieszaniny soku gruszkowego i jabłkowego, z dodatkiem (lub bez) wody i cukru, zawierający 5–8% alkoholu.
dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przem., mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo-warzywny.
rabarbar, rzewień, Rheum,
rodzaj z rodziny rdestowatych;
róża, Rosa,
rodzaj z rodziny różowatych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia