hamować
Encyklopedia PWN
anat. gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców produkujący i wydzielający enzymy trawienne (amylazę, lipazę i trypsynę) oraz komórki endokrynowe α, β, δ i PP zgrupowane w wyspach Langerhansa, produkujące hormony (komórki: α — glukagon, β — insulinę, δ — somatostatynę, a PP — polipeptyd trzustkowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej;
system szybkiej podziemnej kolei miejskiej, uzupełniający inne systemy transportu miejskiego;
Układ Ogólny w sprawie Ceł i Handlu, ang. General Agreement on Tariffs and Trade (GATT ),
wielostronne międzypaństwowe porozumienie handlowe i organizacja międzynarodowa.
uspokajające leki, leki sedatywne,
grupa leków, których cechą wspólną jest hamowanie stanu czuwania i procesów aktywacji, zmniejszanie nadmiernego napięcia i niepokoju, a także (w dawkach większych) wywoływanie senności;
ustawa wyjątkowa w Niemczech, uchwalona 21 X 1878 na wniosek O. von Bismarcka na 30 miesięcy, przedłużana do 1890;
konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.