trzustka
 
Encyklopedia PWN
trzustka,
anat. gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców produkujący i wydzielający enzymy trawienne (amylazę, lipazę i trypsynę) oraz komórki endokrynowe α, β, δ i PP zgrupowane w wyspach Langerhansa, produkujące hormony (komórki: α — glukagon, β — insulinę, δ — somatostatynę, a PP — polipeptyd trzustkowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej;
trzustka człowieka ma kształt maczugi, przeciętną dł. 12–30 cm, leży między dwunastnicą a śledzioną; gł. składnikami wydzieliny trzustki, soku trzustkowego, są enzymy trawienne, rozkładające białka, cukry (m.in. trypsyna, lipaza, amylaza) oraz wodorowęglan sodowy, który zobojętnia kwaśną treść pokarmową żołądka, przechodzącą do dwunastnicy; rozproszone w trzustce trzustkowe wyspy (Langerhansa) stanowią gruczoł dokrewny; w wysepkach Langerhansa wyróżnia się: komórki B wydzielające insulinę, komórki A wydzielające glukagon, oraz komórki D wydzielające hormon somatostozynę, hamujący wydzielanie insuliny i glukagonu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia