galareta
Encyklopedia PWN
glutyna
chem. produkt długotrwałego działania wrzącej wody na kolagen (podstawowe białko tkanki łącznej);
[łac.],
substancja w postaci proszku o barwie kremowobiałej do jasnobrązowej, bez zapachu, otrzymywana z wysuszonych, czerwonych glonów mor. (krasnorostów) występujących w północnym Atlantyku (z rodzajów: chrząstnica i gigartyna) oraz alg bałtyckich (Furcellaria fastigiata), stosowana jako substancja żelująca, zagęstnik i stabilizator produktów spoż. (galaretki, mętne napoje owocowe, jogurty, serki, twarogi, napoje mleczne, śmietanki, majonezy, produkty smażone, wyroby piekarskie, mięsne, rybne i in.); dawka żelująca wynosi 1%;
dziennikarz;
napalm
substancja zagęszczająca — mieszanina soli sodowych i glinowych kwasów karboksylowych, gł. palmitynowego, stearynowego, laurynowego i kwasów naftenowych — dodawana do paliw ciekłych (np. benzyny) w celu otrzymania tzw. paliwa zagęszczonego;
[ang.],
osłony jajowe, błony jajowe,
biol. struktury otaczające komórkę jajową, mające znaczenie ochronne, a często także odżywcze;
wielofazowe mieszaniny wybuchowe o konsystencji galarety