enzymatyczny

Encyklopedia PWN

samoistne przemiany, gł. enzymatyczne i chem., prowadzące do powstania w produkcie spoż. lub surowcu (mąka, ziarno zbóż) korzystnych cech, najczęściej organoleptycznych;
elektroda, której istotnym elementem jest ciekła, polimerowa lub stała membrana — stąd często używane określenie elektroda membranowa;
inhibitor
[łac. inhibeo ‘wstrzymuję’],
substancja, która dodana w niewielkiej ilości do układu reagującego powoduje zmniejszenie szybkości lub niekiedy całkowite zatrzymanie reakcji chemicznej;
Menten Maud, ur. 1879, zm. 1960,
kanad. biochemik i lekarz patolog;
Ochoa
[ouczọuə]
Severo, ur. 24 IX 1905, Luarca, zm. 1 XI 1993, Madryt,
biochemik amer., pochodzenia hiszpańskiego;
porfiria
[gr.],
med. zaburzenia metaboliczne spowodowane wrodzonymi niedoborami enzymów biorących udział w biosyntezie hemu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia