enzymatyczny

Encyklopedia PWN

skrobia naturalna o zmienionych właściwościach i składzie, metodami fiz. (obróbka cieplna), enzymatycznymi (np. dodatek α-amylazy) lub chem., w celu nadania pożądanych cech funkcjonalnych;
w produkcji żywności otrzymywanie trwałego produktu metodą suszenia, tj. obniżania zawartości wody w produkcie przez odparowanie do kilku bądź kilkunastu procent, w celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów oraz ograniczenia do minimum niekorzystnych reakcji nieenzymatycznych i enzymatycznych;
w analizie chem. wielkość, której pomiar pozwala na wykrycie lub oznaczenie składnika w układzie;
enzymatyczne wiązanie azotu atmosferycznego przez drobnoustroje współżyjące z roślinami;
enzymatyczne wiązanie azotu atmosferycznego przez niektóre brodawkowe bakterie i promieniowce;
syrop
[łac.],
gęsta, lepka ciecz o dużej zawartości cukru, produkt lub półprodukt w przemyśle spoż.; też płynna postać leku do podawania doustnego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia