symbiotyczne wiązanie azotu,
enzymatyczne wiązanie azotu atmosferycznego przez drobnoustroje współżyjące z roślinami;
symbiotyczne wiązanie azotu
Encyklopedia PWN
polega na redukcji azotu do amoniaku, a następnie wbudowywaniu tego pierwiastka do związków organicznych; symbiontyczne wiązanie azotu jest warunkowane koniecznością współżycia drobnoustrojów z roślinami wyższymi; do najbardziej znanych drobnoustrojów wiążących azot należą tzw. bakterie brodawkowe współżyjące z roślinami motylkowatymi (bakterioryza); bakterie te mogą związać w ciągu roku 150–500 kg azotu na 1 ha; zdolnością do symbiontycznego wiązania azotu odznaczają się także promieniowce, np. z rodzaju Actinomyces, które współżyją z olszą; znane są też bakterie wiążące azot, które występują w drobnych naroślach rozmieszczonych na liściach niektórych roślin tropikalnych, m.in. z rodzaju Pavetta i Psychotria; niekiedy bakterie wiążące azot stymulują powstawanie narośli na łodygach roślin, np. na roślinach z rodzaju Myrrica.