dusić

Encyklopedia PWN

rumsztyk
[ang.],
potrawa z mięsa wołowego smażona lub duszona z cebulą albo przyrządzana na sposób ang. w stanie półsurowym.
zasadnicza część półtuszy wieprzowej, z odcinka piersiowo-lędźwiowego;
u Malajów i in. ludów Indonezji dusza, siła ożywiająca, istniejąca w istotach żywych i niektórych rzeczach
siarkowy(IV) kwas, kwas trioksosiarkowy, dawniej kwas siarkawy, H2SO3,
kwas tlenowy siarki(IV);
solny kwas, kwas chlorowodorowy, HCl,
roztwór wodny chlorowodoru;
Sołżenicyn Aleksandr I., ur. 11 XII 1918, Kisłowodzk, zm. 3 VIII 2008, Moskwa,
rosyjski pisarz, myśliciel i publicysta.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia