dusić

Encyklopedia PWN

peperonata
[wł.],
potrawa z warzyw duszonych z tłuszczem, ostro przyprawionych.
w czasie okupacji niemieckiej opór zbrojny Żydów zamkniętych w dzielnicy żydowskiej w Warszawie przeciw ostatecznej likwidacji getta, podjętej przez Niemców 19 IV 1943;
wyczerpanie się w zbiorniku wodnym tlenu rozpuszczonego w wodzie, powodujące duszenie się oraz śmierć ryb i in. zwierząt wodnych;
ragoût
[ragụ; fr.],
potrawa z kawałków mięsa baraniego (mostek, łopatka), duszonego z jarzynami i korzennymi przyprawami.
reklama w Polsce w latach 90.,
Roy
[ro:ı]
Henrik van, Henry de (le) Roy, Henricus Regius, ur. 29 VII 1598, zm. 19 II 1679,
holenderski filozof, lekarz;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia