dieta

Encyklopedia PWN

med. zmniejszenie we krwi obwodowej stężenia hemoglobiny poniżej wartości prawidłowych (poniżej 140 g/l u mężczyzn i poniżej 120 g/l u kobiet), liczby krwinek czerwonych (poniżej 4,5 · 1012/l u mężczyzn i 4,0 · 1012/l u kobiet) oraz wskaźnika hematokrytowego (poniżej 0,40 l/l u mężczyzn i 0,36 l/l u kobiet), także zmniejszenie całkowitej masy krwinek czerwonych, a niekiedy i całkowitej objętości krwi krążącej;
med. stan patologiczny polegający na miejscowym lub ogólnym zmniejszeniu się ilości soli wapnia w kościach;
środki spoż. wzbogacone w określone składniki lub o zwiększonej zawartości składników naturalnych, o różnym przeznaczeniu żywieniowym;
oliwkowy olej, oliwa nicejska, oliwa, Oleum Olivarum,
tłuszcz (olej roślinny) wytłaczany na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwki europejskiej;
stan nadmiernego gromadzenia tłuszczów w organizmie;
witamina z grupy B (B5), składnik koenzymu A;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia