odżywki
 
Encyklopedia PWN
odżywki,
środki spoż. wzbogacone w określone składniki lub o zwiększonej zawartości składników naturalnych, o różnym przeznaczeniu żywieniowym;
od 1997, zgodnie z wymaganiami UE, są określane jako dietetyczne środki spoż.; rozróżnia się: dietetyczne środki spoż. dla niemowląt i małych dzieci (mleko — tzw. początkowe, do 4. mies. życia, mleko sojowe, mleko modyfikowane, produkty zbożowe, soki i przeciery owocowe oraz warzywne, herbatki z wyciągów owoców i ziół); środki dla dorosłych, produkowane w postaci odróżniającej je od żywności konwencjonalnej (m.in. proszki, tabletki, kapsułki), odżywki ułatwiające utrzymanie właściwej masy ciała, środki uzupełniające dietę w wybrane składniki odżywcze, środki o zmniejszonej zawartości sodu, środki bezglutenowe; środki przeznaczone dla sportowców i osób narażonych na zwiększony wysiłek fiz., np. odżywki białkowe, białkowo-węglowodanowe, węglowodanowe, oraz napoje dla sportowców wyrównujące utratę wody i składników miner., ponadto napoje energetyzujące; środki dla osób chorych na cukrzycę (zamiast sacharozy słodziki lub fruktoza).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia