dalekomorskie
Encyklopedia PWN
częściowe wyławianie ryb ze zbiornika wodnego w celach gosp. lub sport. (wędkarstwo).
gałąź gospodarki, działalność człowieka obejmująca pozyskiwanie ryb (połów ryb), a także innych organizmów (np. homarów, langust, krewetek, ostryg, roślin wodnych) — z mórz, jezior i rzek, do celów konsumpcyjnych i przetwórczych;
Leixões, Porto de
port mor. w północnej Portugalii (region Północ), nad O. Atlantyckim, w zespole miejskim Porto;
[pọrtu də lejszọińsz],
New Haven
m. w USA, w stanie Connecticut, przy ujściu rz. Quinnipiac do zat. Long Island Sound (O. Atlantycki).
[nju: heıwn] ,
NNKT, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT,
kwasy tłuszczowe o cząsteczkach zawierających co najmniej 2 wiązania podwójne, niesyntetyzowane przez organizm człowieka, muszą być dostarczane w pożywieniu;