czas

Encyklopedia PWN

produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
dziedzina wiedzy i techniki zajmująca się zagadnieniami chłodzenia za pomocą urządzeń techn. (chłodziarka);
metoda zmniejszania energii kinetycznej atomów, czyli schładzania ich do bardzo niskich temperatur (rzędu 0,1 µK), oraz utrzymywania ich przez pewien czas w małym obszarze, wykorzystująca światło laserowe i pole magnetyczne;
jedna z najstarszych (oparta na pentatonice) i najbardziej rozpowszechnionych pol. pieśni obrzędowych;
Chmielnicki, Chmelnyćkyj, Khmelnyts'kyi, do 1954 Płoskirów (ukr. Proskuriw),
m. obwodowe w zachodniej części Ukrainy, nad górnym Bohem, przy ujściu Płoskoj.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia