M
Encyklopedia PWN
żywność, pożywienie, pokarm,
produkt pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, który w stanie naturalnym lub po przetworzeniu jest spożywany przez ludzi;
pedagog muz., pochodzenia czeskiego;
ścięte proste pędy niektórych gat. drzew liściastych, np. wierzb, topoli, dł. 2–5 m, grub. 3–5 cm, które po posadzeniu wytwarzają korzenie przybyszowe i gałęzie z pączków śpiących;
nazwa obejmująca kilka rodzin ryb z rzędu aterynokształtnych
rodzaj roślin nagozalążkowych drzewiastych z rodziny cyprysowatych, z jedynym gat., ż. japońskim (T. dolabrata), występującym w wilgotnych górskich lasach Japonii (na wyspach Honsiu, Kiusiu i Sikoku), na wys. od 400 do 1000 m;
żywotnikowiec japoński, Thujopsis dolabrata,
zimozielone drzewo iglaste z rodziny cyprysowatych (Cupressaceae);