zakrzep
 
Encyklopedia PWN
zakrzep, skrzeplina,
med. postać stała krwi, powstająca za życia (wskutek wytrącania się włóknika i osadzania się płytek krwi) w świetle naczyń lub serca;
wytworzeniu się zakrzepu sprzyja zwolnienie przepływu krwi (częste w żyłach kończyn dolnych i żylakach), wiry krwi (np. w worku tętniaka), uszkodzenie śródbłonka naczyń i odsłonięcie leżącego pod nim kolagenu (np. w zapaleniach tętnic i zastawek serca, w miażdżycy), zwiększenie liczby płytek we krwi; zakrzep łatwo odrywa się od podłoża i niesiony przez krew zatyka drobne tętnice (zator), powodując zawał, może też ulec zakażeniu, co staje się powodem powstania rozsianych ropni.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia