wolne rodniki tlenowe,
biochem. produkty niepełnej redukcji cząsteczki tlenu O2, mające niesparowany elektron, bardziej reaktywne niż O2;
wolne rodniki tlenowe
Encyklopedia PWN
są to: rodnik nadwodorotlenkowy HO2·, produkt jego dysocjacji — anionorodnik ponadtlenkowy O2−·, i rodnik hydroksylowy ·OH; O2−· powstaje gł. w mitochondriach jako uboczny produkt łańcucha oddechowego i w wyniku utleniania zredukowanych form wielu związków; ·OH reaguje bardzo szybko z większością związków chemicznych, jest najsilniejszym utleniaczem powstającym w organizmach. W.r.t. są tworzone nieuchronnie w toku metabolizmu tlenowego i wraz z innymi reaktywnymi formami (tlen singletowy 1O2, ozon O3) oraz reaktywnymi pochodnymi tlenu (nadtlenek wodoru H2O2, kwas chlorowy(I) HClO, nadtlenoazotan(III) ONOO−), które nie są wolnymi rodnikami, uszkadzając składniki komórek, odpowiadają za toksyczne efekty tlenu. Zwiększone wytwarzanie w.r.t. i/lub osłabienie antyoksydacyjnych mechanizmów obronnych (stres oksydacyjny) odbywa się m.in. podczas ekspozycji na wysokie ciśnienie tlenu, niektóre ksenobiotyki i w wielu chorobach (stany zapalne, cukrzyca); w.r.t. służą też obronie organizmu przed patogenami (są wytwarzane przez fagocyty) i biorą udział w sygnalizacji międzykomórkowej.