szympans
 
Encyklopedia PWN
Rozróżnia się 2 gat.: szympans zwyczajny, P. troglodytes, wys. samca do 1,6 m, masa do 80 kg, samica mniejsza; sierść czarna lub czarnobrunatna, szczeciniasta, twarz nieuwłosiona; żyje rodzinami, o zmiennej liczebności; tryb życia nadrzewny i naziemny; chodzi w postawie na wpół wyprostowanej, podpierając się na zgiętych palcach rąk; codziennie buduje gniazda noclegowe; żywi się gł. owocami, liśćmi, orzechami palmowymi, czasem także termitami i mrówkami; samica po ok. 7,5-miesięcznej ciąży rodzi zwykle 1 młode; dojrzałość płciową osiąga ok. 12 roku życia; dożywa 50 lat; zamieszkuje lasy Afryki Równikowej; gat. ginący, objęty ochroną; bonobo, zw. szympansem czarnym lub karłowatym, P. paniscus, wysokość do 1,2 m, masa do 50 kg; występuje na południe od rz. Kongo.
Ilustracje
Szympans zwyczajny (Pan troglodytes)rys. M. Żuk/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia