pomarańcza gorzka
 
Encyklopedia PWN
pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna, pomarańcza sewilska, bigarrada, Citrus aurantium,
gatunek drzewa cytrusowego lub krzewu z rodziny rutowatych (Rutaceae),
pochodzi z południowo-wschodniej Azji; dorasta do 6 m wys.; liście owalne, błyszczące, skórzaste; kwiaty białe, duże i wonne; owoc — jagoda średniej wielkości o gorzkawokwaśnym miąższu; do XV w. była uprawiana jako jedyny gat. pomarańczy w Europie, obecnie, gł. w Hiszpanii i Włoszech, jest surowcem do produkcji dżemów, marmolady, likierów (curaçao, cointreau), wódek (campari) i nalewek alkoholowych; z kwiatów, liści oraz skórki otrzymuje się olejki eteryczne; olejek z łupin jest cenną przyprawą kuchenną; używana też jako podkładka, np. dla pomarańczy słodkiej.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia