piesiec
 
Encyklopedia PWN
piesiec, lis polarny, piesak, Alopex lagopus,
gatunek ssaka z rodziny psowatych; zamieszkuje tundrę i pola lodowe wzdłuż północnych wybrzeży Europy, Azji i Ameryki Północnej oraz na wyspach wokół bieguna północnego; w Polsce występował w późnym plejstocenie;
dł. ciała 45–65 cm, ogona ok. 30 cm; sierść zimą biała, u niektórych jasnoniebieska (tzw. lisy niebieskie), latem u wszystkich ciemnieje; tundra półkuli północnej; w hodowli w wielu odmianach barwnych, ceniony dla futra.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia