lis hodowlany
 
Encyklopedia PWN
lis hodowlany,
zwierzę futerkowe hodowane w fermach zwierzęcych, pochodzące od żyjących w stanie dzikim w Ameryce Północnej lisów pospolitych (lis) oraz lisów polarnych (piesiec);
lisy hodowlane są nieco większe od dziko żyjących i mają wyższą wartości futra; spośród odmian lisa pospolitego największe znaczenie mają: lis srebrzysty, o umaszczeniu czarnym z obfitym posrebrzeniem (włosy pokrywowe z białym pasem poniżej wierzchołka) i białym końcem ogona (tzw. kwiat), lis platynowy, o umaszczeniu jasnoszarym, z białą pręgą na głowie, białą piersią, podbrzuszem i łapami, oraz lisy płomieniste i pastelowe. Lis polarny hodowany jest głównie w 2 odmianach: niebieskiej i białej. Oba gatunki lisa hodowlanego są poligamiczne i jednorujowe; ruja od stycznia do marca (u lisa pospolitego) lub w marcu i 1. połowie kwietnia (u lisa polarnego); ciąża 50–55 dni; w miocie 4–7 młodych (u lisa pospolitego) lub 5–12 (u lisa polarnego); ubój od połowy listopada (lis polarny) do końca grudnia (lis pospolity).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia