paciorkowce
 
Encyklopedia PWN
paciorkowce, streptokoki,
bakterie Gram-dodatnie o kształcie kulistym, występujące w parach (dwoinki) lub tworzące łańcuszki;
względne beztlenowce, rosną na podłożach wzbogaconych; ok. 40 gat.; liczne stanowią składnik normalnej mikroflory przewodu pokarmowego i błon śluzowych ludzi i zwierząt, niektóre paciorkowce (zakwaszające mleko) znalazły zastosowanie w przemyśle mleczarskim (jogurt). Gatunki chorobotwórcze wytwarzają enzymy, takie jak streptokinaza (fibrynolizyna), streptodornaza, hemolizyny, oraz toksyny (toksyna erytrogenna) i białka powierzchniowe (białko M); chorobotwórcze paciorkowce hemolizujące (Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus equi) powodują m.in. zakażenia o charakterze ropnym: różę, zapalenie gardła, płonicę, zapalenie wsierdzia, i posocznicowym (posocznica), często prowadzące do powikłań (gorączka reumatyczna, kłębkowe zapalenie nerek); należący do paciorkowców niehemolizujących Streptococcus pneumoniae może wywoływać zapalenie płuc, zatok i opon mózgowych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia