niedźwiedź himalajski
 
Encyklopedia PWN
niedźwiedź himalajski, Ursus thibetanus (Selenarctos thibetanus),
gatunek ssaka z rodziny niedźwiedziowatych;
południowo-wschodnia Azja; dł. ciała 120–180 cm, masa do 170 kg (samice do 90 kg); czarny lub rzadziej brązowy, z białą plamą na spodzie głowy i białą pręgą w kształcie litery V lub półksiężyca na piersi.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia