lędźwian
 
Encyklopedia PWN
2 gat. jednoroczne dostarczają wysokobiałkowej paszy: lędźwian siewny, L. sativus, o pnącej się łodydze wysokość do 1 m, kwiatach białych lub niebieskawych i krótkich strąkach z 2–4 nasionami; uprawiany w krajach śródziemnomor., m.in. na nasiona spożywane (po wyługowaniu szkodliwego alkaloidu — latyryny) lub przerabiane na mąkę, w środkowej Europie — na paszę (gł. nasiona); lędźwian afrykański, L. tingitanus, wysokość do 1,5 m, o kwiatach czerwonych lub różowych i długich strąkach; uprawiany w Europie (od XX w.), gł. na zieloną paszę (zwłaszcza nasiona); lędźwian pachnący, L. odoratus, o pachnących kwiatach różnej barwy, popularna roślina ozdobna, znana jako groszek pachnący.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia