kurkuma
 
Encyklopedia PWN
kurkuma, ostryż, Curcuma,
rodzaj z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae),
ok. 50 gat. bylin kłączowych, występujących w międzyzwrotnikowej Afryce, Azji i Australii; niektóre gat. uprawiane (gł. w Indiach, Indonezji, południowych Chinach) ze względu na grube, mięsiste kłącza; kurkuma długa (ostryż długi, szafran indyjski, C. longa, C. domestica) dostarcza pomarańczowego barwnika — kurkuminy, stosowanej w farbiarstwie i analizie chem. (wskaźnik) oraz jako przyprawa kuchenna i w lecznictwie, kurkuma plamista (cytwar), C. zedoaria, używana w lecznictwie i do likierów; kłącza innych gat. (np. kurkumy wąskolistnej, C. angustifolia) służą w południowej i wschodniej Azji jako pożywienie skrobiowe (arrowroot).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia