kuchnia mikrofalowa
 
Encyklopedia PWN
kuchnia mikrofalowa, piec mikrofalowy, kuchenka mikrofalowa,
urządzenie przeznaczone gł. do szybkiego ogrzewania i rozmrażania produktów żywnościowych, rzadziej do ich gotowania i pieczenia.
Umieszczony w kuchence mikrofalowej produkt jest poddany działaniu mikrofal wysokiej częst. (ok. 2,5 GHz), wytwarzanych przez magnetron; fale odbijają się i rozpraszają we wszystkich kierunkach, wnikając do wnętrza produktu (dielektryka) i przekształcając się w nim częściowo na ciepło (straty dielektryczne); ze względu na zwykle dużą zawartość wody w produktach żywnościowych nagrzewają się one szybciej niż szkło lub ceramika talerzy, kubków itp., przez które pole elektromagnetyczne przenika bez większych strat.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia