kaczka domowa
 
Encyklopedia PWN
kaczka domowa, Anas domesticus,
ptak użytkowy udomowiony ok. 2500 lat temu, niemal jednocześnie na kilku kontynentach (w Europie, Azji i Ameryce Południowej).
Hodowany gł. na mięso; do mięsnych ras kaczek są zaliczane m.in. kaczki pekińskie, ruańskie, aylesbury; do ras ogólnoużytkowych — khaki campbell i orpingtony; jedyną rasą nieśną są biegusy. Kaczki ras mięsnych nadają się do uboju w 8–9 tygodniu życia (masa ciała 2,5–3,2 kg); rocznie 60–200 jaj, wylęg sztuczny trwa ok. 28 dni; wymagania środowiskowe niewielkie, żerują na pastwiskach i wodach śródlądowych; pierze i puch gorszej jakości niż u gęsi. W Polsce hoduje się niemal wyłącznie kaczki pekińskie, znacznie mniej liczne są kaczki piżmowe.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia