pekińska kaczka
 
Encyklopedia PWN
pekińska kaczka, pekin,
rasa ogólnoużytkowych kaczek;
pochodzi z Chin, tułów długi z doskonale umięśnioną klatkę piersiową; nogi krótkie, pomarańczowe; dziób średniej długości, szeroki, pomarańczowy; upierzenie białe o kremowym odcieniu; masa ciała dorosłych kaczorów 4–5 kg, kaczki 2,5–3,0 kg; rocznie ok. 100–120 jaj o masie 70–90 g; mięso smaczne; w Polsce utrzymywanych jest 7 rodów hod. k.p.; k.p. są krzyżowane z kaczorami kaczek piżmowych w celu tworzenia tzw. mulardów, tj. materiału służącego do produkcji brojlerów; rasa łatwa w hodowli i odporna na niekorzystne warunki chowu; powszechnie hodowana w USA i Europie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia