jeleń
 
Encyklopedia PWN
obejmuje 11 gatunków współczesnych; m.in. jeleń szlachetny, Cervus elaphus, długość ciała samca (byka) do 2,5 m, wysokość w kłębie 1,5 m, masa do 228 kg; samica (łania) mniejsza; sierść brązowopłowa, na zadzie białe „lustro”; poroże (wieniec) tylko u samca, bogato rozgałęzione (do kilkunastu odnóg w jednej tyce), zrzucane na wiosnę; roślinożerny; okres godowy (rykowisko) jesienią; w miocie (maj–lipiec) zwykle 1 młode; żyje do 20 lat; w kilku podgatunkach zamieszkuje północną Afrykę, Eurazję po Himalaje i strefę umiarkowaną Ameryki Północnej (wapiti); w Polsce pospolity, łowny; jeleń wschodni (sika), Cervus nippon, mniejszy, w kilku podgatunkach występuje od wschodniej Syberii i Japonii po Tajwan i Wietnam.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Jeleń szlachetny, Cervus elaphusfot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia