jaryzacja
 
Encyklopedia PWN
jaryzacja
[łac.],
jarowizacja, wernalizacja,
procesy biochem. zachodzące pod działaniem temp. od –10°C do nieco powyżej 0°C u wielu roślin ozimych, dwu- i wieloletnich, powodujące ich kwitnienie;
u niektórych roślin, np. zbóż, jaryzacja może zachodzić już w pęczniejącym nasieniu, u innych zdolność do jaryzacji jest związana z osiągnięciem przez roślinę pewnego wieku, określonego często liczbą liści (np. u roślin kapustnych); w warunkach naturalnych rośliny jaryzują się w ciągu zimy; jaryzację sztuczną osiąga się, poddając namoczone nasiona działaniu niskiej temperatury (do –10°C). Pierwsze, szersze badania nad jaryzacją prowadził 1918 H.S. Gassner, potem T. Łysenko, 1934–50 bryt. biolodzy O.N. Purvis i Ph.G. Gregory.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia