głuszec
 
Encyklopedia PWN
głuszec, Tetrao urogallus,
ptak z rodziny głuszcowatych (Tetraonidae);
długość do 1 m, masa 3–6,5 kg; upierzenie samca (koguta) czarnobrązowe, pierś o metalicznym zielonym połysku, samica (kura, głuszyca lub głuszka) ciemnobrązowa, z rdzawą plamą na piersi; obwódka oka i brew — nagie, zabarwione czerwono, u samców niekiedy nabrzmiewają tworząc tzw. różę; głównie roślinożerny, także wszystkożerny; zamieszkuje rozległe lasy mieszane; sporadycznie odbywa wędrówki (zmiana żerowiska); toki (zwykle na drzewie) połączone z pieśnią, złożoną z tzw. klapania, trelowania, tonu głównego i szlifowania, w czasie którego kogut głuchnie na ok. 3 s; środkowa i północna Europa, północna Azja; łowny; krzyżówka z cietrzewiem to niepłodne skrzekoty.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia