fenek
 
Encyklopedia PWN
fenek, Vulpes zerda (Fennecus zerda),
ssak drapieżny, najmniejszy gat. z rodziny psowatych; zamieszkuje piaszczyste pustynie północnej Afryki i południowo-zachodniej Azji, od Maroka po Irak i Oman;
dł. ciała ok. 40 cm, wys. w kłębie ok. 20 cm; uszy bardzo duże, ogon długi, puszysty, ubarwienie piaskowe; nocą poluje na drobne kręgowce i owady, dzień spędza w norach; pustynie północnej Afryki i Płw. Arabskiego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia