dekarboksylowanie
 
Encyklopedia PWN
dekarboksylowanie, dekarboksylacja,
chem. reakcja polegająca najczęściej na termicznej eliminacji grup karboksylowych z cząsteczek kwasów karboksylowych, ich soli lub estrów, przebiegająca z wydzieleniem ditlenku węgla lub węglanów:
R–COOH → R–H + CO2 lub (RCOO)2Ca → R–CO–R + CaCO3; produktami są odpowiednie węglowodory (R–H) lub ketony (R–CO–R); w wyniku dekarboksylowania kwasów dikarboksylowych uzyskuje się najpierw kwasy monokarboksylowe (np. z kwasu szczawiowego — kwas mrówkowy, z kwasu malonowego — kwas octowy); α-amonokwasy w obecności wodorotlenku baru ulegają dekarboksylowaniu do amin; dekarboksylowanie ma ograniczone znaczenie jako proces technol. ze względu na małą selektywność i tworzenie się złożonej mieszaniny produktów.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia