daniel
 
Encyklopedia PWN
przed ostatnim zlodowaceniem zamieszkiwał całą Europę, następnie tylko w Azji Mniejszej, w czasach staroż. introdukowany jako zwierzę łowne przez Fenicjan i Rzymian, później także w prawie całej Europie, północnej i południowej Afryce, Australii, Ameryce Północnej i Południowej, także w Polsce (od XIII w.) — występuje jednak nielicznie; wys. w kłębie 78–89 cm, masa samców 43–103 kg, samice znacznie mniejsze; poroże (tylko u samca) zrzucane co rok; sierść brązowa w białe cętki, spodem biała, zimą bez plam; żyje w dość licznych stadach (chmarach); okres godowy (bekowisko) poł. X–poł. XI; roślinożerny; pochodzi z Azji Mniejszej, zamieszkuje lasy, także w hodowlach parkowych.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Daniele fot. A. Wierzbieniec/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia