akwakultura
 
Encyklopedia PWN
akwakultura
[łac.],
dział gospodarki dotyczący produkcji użytkowych organizmów słodkowodnych i morskich (marikultura); także działalność naukowo-badawcza w tym zakresie;
obejmuje chów i hodowlę ryb, skorupiaków (np. krewetek), mięczaków (np. ostryg) oraz uprawę glonów morskich (jadalnych i do produkcji agaru); zalicza się tu także chów żab (południowo-wschodnia Azja), aligatorów i krokodyli (Ameryka Środkowa, Afryka); w Europie najbardziej rozpowszechniony jest chów łososiowatych, zwłaszcza pstrąga tęczowego i łososia atlantyckiego; w Polsce akwakultura dostarcza głównie karpia i pstrąga tęczowego; produkty akwakultury są przeznaczane nie tylko do spożycia, ale także do zarybiania rzek, jezior i mórz; działalność ta ma na celu m.in. ratowanie populacji zagrożonych w naturalnych warunkach (zanieczyszczenia, zabudowa rzek).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia