agar
 
Encyklopedia PWN
agar
[malajskie],
produkt otrzymywany z krasnorostów: galaretówki (Gelidium) i smuklicy (Gracillaria), występujących w O. Indyjskim i zachodniej części Oceanu Spokojnego; wielocukier o wzorze (C12H18O9)n i masie cząsteczkowej 32–200 kDa;
pęcznieje w wodzie, tworzy żele (galarety bez smaku i zapachu) przy stężeniu powyżej 0,04%; mieszanina związków chemicznych, której gł. składnikiem jest polisacharyd złożony z silnie żelującej agarozy i lepkiej agaropektyny; używany do sporządzania pożywek bakteryjnych, do wyrobu żelów owocowych, wyrobów cukierniczych, lodów, przetworów mięsnych i rybnych w galarecie, margaryny o obniżonej wartości energ., twarogów termizowanych, śmietanki i in. oraz w przemyśle farmaceutycznym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia