Kajmany
 
Encyklopedia PWN
Kajmany,
terytorium zamorskie Wielkiej Brytanii w Ameryce Środkowej, na M. Karaibskim, w archipelagu Wielkich Antyli, na południe od Kuby
Nazwy: ang. (the) Cayman Islands
Strefa czasowa: GMT -5
Powierzchnia: ok. 260 km2
Ludność: 56,1 tys. mieszkańców (2010)
Gęstość zaludnienia: 215,6 os/km2 (2010)
Języki: angielski
Państwo macierzyste: Wielka Brytania
Stolice: Georgetown
Oficjalne strony WWW: www.gov.ky (serwis internetowy administracji Kajmanów)
Domena internetowa: .ky
obejmują 3 wyspy: Wielki Kajman (Grand Cayman), Mały Kajman (Little Cayman) i Cayman Brac na M. Karaibskim, na północny zachód od Jamajki.
Warunki naturalne. Wyspy nizinne, zbud. gł. z wapieni koralowych; klimat równikowy wilgotny, roczna suma opadów 2000–6000 mm; wilgotne lasy równikowe, na wybrzeżu namorzyny.
Gospodarka. Podstawą gospodarki są międzynar. usługi finansowe i obsługa turystów zagr. (ok. 85% wartości PKB); produkt krajowy brutto wg parytetu siły nabywczej na 1 mieszk. 32,3 tys. dol. USA (2005), najwyższy w regionie M. Karaibskiego; Kajmany są jednym z gł. międzynar. centrów finansowych. — ponad 40 tys. firm zagr.; wpływy z transferu środków finansowych od osób prawnych za granicą i ze sprzedaży znaczków pocztowych; Kajmany odwiedza rocznie ponad 1,5 mln turystów, w większości uczestników rejsów mor.; uprawa palmy kokosowej, ryżu, kukurydzy, mango, warzyw; hodowla bydła i żółwi mor.; rybołówstwo, m.in. połów żółwi mor., gąbek i perłopławów; eksploatacja lasów; produkcja energii elektrycznej 442 mln kW·h (2003); zakłady przemysłu materiałów budowlanych i spoż. (rum); wartość eksportu 1,2 mln dol. USA (1999), importu — 457 mln dol. USA; eksport wyrobów z pancerzy żółwi mor., mięsa, tłuszczów zwierzęcych, import gł. produktów spoż.; handel gł. z USA, Trynidadem i Tobago, Wielką Brytanią.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia