mączniaki rzekome
 
Encyklopedia PWN
mączniaki rzekome,
grupa chorób roślin wywoływanych przez patogeny z rodziny wroślikowatych (Peronosporaceae), zaliczanej do typu (gromady) lęgniowych (Oomycota), również grupa patogenów z rodziny Peronosporaceae.
mączniaki rzekome rozwijają się międzykomórkowo, do komórek żywiciela zapuszczają ssawki; przy miejscowym porażeniu rośliny powstają jaśniejsze plamy, a na dolnej stronie liści szary lub białawy nalot złożony z trzonków i zarodników konidialnych, przy porażeniu systemicznym rośliny stają się wiotkie i wypłonione; mączniaki rzekome wytwarzają zarodniki przetrwalnikowe — oospory, niektóre także zarodnie i zarodniki pływkowe (z przekształconych zarodników konidialnych); najważniejsze z tej grupy choroby to: mączniak rzekomy sałaty (Bremia lactucae), mączniak rzekomy cebuli (Peronospora destructor), mączniak rzekomy dyniowatych (Pseudoperonospora cubensis) i mączniak rzekomy winorośli (Plasmopara viticola). Zapobieganie: niszczenie resztek pożniwnych, uprawa odmian mniej podatnych lub odpornych; zwalczanie: opryskiwanie roślin fungicydami miedziowymi, karbaminianami lub fungicydami z grupy fenyloamidów.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia