żołądka

Encyklopedia PWN

sól sodowa kwasu benzoesowego;
sól Vichy
[s. wiszị],
Sal Vichy,
mieszanina soli, m.in. wodorowęglanu sodu, siarczanu sodu, chlorku sodu, działająca zobojętniająco na kwaśną treść żołądka i zwiększająca rezerwę alkaliczną krwi (jej roztwór wodny ma odczyn zasadowy).
farm. sól glinowa sulfonowanej sacharozy, działająca osłaniająco na błonę śluzową żołądka.
fizjol. zespół procesów fiz. i chem. prowadzących do rozdrobnienia, a następnie do rozłożenia pokarmu pod wpływem enzymów na proste związki chemiczne, które stanowią materiał energ. i budulcowy komórek organizmu;
anat. gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców produkujący i wydzielający enzymy trawienne (amylazę, lipazę i trypsynę) oraz komórki endokrynowe α, β, δ i PP zgrupowane w wyspach Langerhansa, produkujące hormony (komórki: α — glukagon, β — insulinę, δ — somatostatynę, a PP — polipeptyd trzustkowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej;
zakaźna choroba bakteryjna z grupy leptospiroz, atakująca psy (gł. stare);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia