zapachowe

Encyklopedia PWN

Ružička
[rụ:żıczka]
Leopold (Lavoslaw) Stephen, ur. 13 IX 1887, Vukovar (Chorwacja), zm. 26 IX 1976, Zurych,
chemik szwajcarski, pochodzenia chorwackiego;
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
anosmia
[gr. an- ‘nie’, osmḗ ‘zapach’],
med. całkowity brak powonienia;
bobrowy strój, castoreum, kastoreum,
substancja wyodrębniana z gruczołu analnego bobra eur. (dzikiego lub hodowlanego);
smakowo-zapachowe cechy wina, uwarunkowane obecnością substancji aromatycznych, powstających podczas fermentacji i dojrzewania;
chałwa
[tur. < arab.],
wyrób cukierniczy w postaci dość twardej, tłustej, słodkiej masy, o charakterystycznej włóknistej strukturze, stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu indyjskiego, tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia