utrwalaniu

Encyklopedia PWN

grupa ludów semickich uznających język arabski za rodzimy, niestanowiących jednolitej grupy etnicznej.
aseptyczne pakowanie żywności, aseptyczne utrwalanie żywności,
modyfikacja klas. metody N.F. Apperta (apertyzacja) polegająca na pakowaniu wyjałowionej i ochłodzonej żywności do sterylnych opakowań, w warunkach aseptycznych;
bot. balsam otrzymywany przez żywicowanie jodły balsamicznej;
balsam Tolu, balsam tolutański, opobalsam,
balsam otrzymywany z naciętych pni woniawca balsamowego (występującego w Ameryce Środkowej);
zabezpieczenie zwłok przed niszczącymi procesami gnilnymi i rozkładem enzymatycznym;
balsamy
[gr. bálsamon ‘pachnąca żywica’],
naturalne roztwory żywic w olejkach eterycznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia