aseptyczne pakowanie żywności
 
Encyklopedia PWN
aseptyczne pakowanie żywności, aseptyczne utrwalanie żywności,
modyfikacja klas. metody N.F. Apperta (apertyzacja) polegająca na pakowaniu wyjałowionej i ochłodzonej żywności do sterylnych opakowań, w warunkach aseptycznych;
wyjałowienie produktu (zwykle płynnego lub półpłynnego) następuje błyskawicznie w wymiennikowym systemie cieplnym (w wymiennikach rurowych, płytowych, z bezpośrednim wtryskiem pary); utrwalonym i schłodzonym produktem napełnia się w warunkach aseptycznych opakowania jednostkowe (gł. kartonowe, także z tworzyw) oraz większe (np. worki wielowarstwowe o pojemności 5–250 kg) w przypadku półproduktów. W praktyce przem. jest możliwe aseptyczne napełnianie i składowanie półproduktów (soki, przeciery owocowe) w zbiornikach metal. o pojemności 1000 t (i więcej), stosowane także ich stopniowe aseptyczne opróżnianie; w Polsce najbardziej rozpowszechnione jest aseptyczne pakowanie soków owocowych i mleka w opakowania zgrzewalne wielowarstwowe (polimery, aluminium, papier), co wymaga stosowania specjalnych urządzeń do formowania opakowań, ich wyjaławiania, napełniania wyjałowionym i schłodzonym produktem oraz zamykania.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia